Rozvoju malých OZE na Slovensku môže pomôcť zjednodušenie legislatívy

09.06.2013 Bratislava

Bratislava 9. júna (TASR) - Zavádzaniu malých obnoviteľných zdrojov energie (OZE) v SR naďalej bráni zložitý povoľovací proces a relatívne náročná administrácia samotnej prevádzky zdroja. Vyplýva to z Koncepcia rozvoja výroby elektriny z malých OZE v SR, ktorú do pripomienkového konania predložil podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD).

"Je preto potrebné zaviesť prostredníctvom zmeny príslušnej legislatívy jednoduchý oznamovací postup spočívajúci v jednorazovej informačnej povinnosti výrobcu bez ďalšieho výkazníctva," konštatuje sa v dôvodovej správe.

Koncepcia pripomína, že v roku 2012 sa prijala novela zákona o podpore OZE a vysoko účinnej kombinovanej výroby, ktorou sa definoval malý zdroj výroby s výkonom do 10 kW a ktorou sa čiastočne podarilo odstrániť administratívnu záťaž.

Na Slovensku bolo k 1. januáru 2013 registrovaných 201 malých zdrojov využívajúcich OZE s inštalovaným výkonom do 10 kW. Celková výroba elektriny z malých OZE v roku 2012 predstavovala len 0,02 % z celkového množstva vyrobenej elektriny.
 

Vyberte región